Echt Contact

Ik wilde een blog over ‘contact schrijven in deze corona-tijd’, maar er kwam niets uit m’n handen. Ik merkte dat ik zelf eigenlijk helemaal geen zin in contact had. Ik wilde, na een drukke werkperiode, graag alleen zijn en door het coronabeleid kon ik dat. Ik genoot ervan. En dus vroeg ik me af waar contact maken dan over gaat? En ik kwam uit bij deze gedachte: contact is in vrijheid de ander ervaren en aandacht voor elkaar hebben.

Waarom is contact is zo belangrijk? De aanwezigheid en de echte aandacht van een ander doen zoveel goed op alle lagen. Er zijn boeken over volgeschreven, maar ik put uit mijn eigen ervaringen. Ik denk aan de hoop en blijheid van mijn eigen kinderen als ik echt de tijd voor ze nam en met ze speelde. Daarna waren ze zoveel meer verbonden met zichzelf en met mij. Ze konden genieten, waren flexibel en vol vertrouwen over zichzelf.

En ik denk aan de kinderen met autisme die de kans krijgen om te spelen – chillen – oefenen – leren met mensen die echt contact met ze maken, omdat hun ouders geloven in onze contactgerichte benadering. Het samen in contact zijn is de basis voor elk mens om zich op natuurlijke wijze te (blijven) ontwikkelen. Kinderen zijn zoveel meer ontspannen en blij. Juist kinderen met autisme hebben het nodig om zich op deze wijze te ontwikkelen, omdat het contact niet vanzelfsprekend is.

Ze hebben vooral moeite om in dat contact evenveel te geven als te nemen. Ze willen liever dat het op hun voorwaarden gaat. Daar hebben ze goede redenen voor. Op onze PADEN trainingsdag werken we die redenen uit, zodat je je steeds meer realiseert dat ze het beste doen wat ze kunnen. En dan bied je ze zoveel mogelijkheden door aandachtig aanwezig te zijn op hun voorwaarden en de verbinding te zoeken, ook als het niet vanzelfsprekend is.

Wat is er nodig om die keuze tot echt contact te maken? Ten eerste: het diepgaande besef dat kinderen het beste doen wat ze kunnen en dat het echte contact zal doorwerken in hun hele ontwikkeling. En ten tweede: jouw besluit om contact te willen maken. Je kunt kiezen om ervoor te gaan of om je slecht te blijven voelen en te kniezen.

We leven in een wonderlijke tijd. Je kinderen zijn thuis, maar het is niet vrijwillig en heel anders dan vakantie. Misschien ben je met je hoofd in je zorgen, in de druk, in de mediastroom van het virus. Maar weet dat je iets heel belangrijks kunt doen om gezond te blijven, gelukkig te zijn en weerstand te hebben: zoek je kind op, maak je hoofd leeg en wees aandachtig aanwezig. Maak écht contact!

Vind deze blog leuk !

Plaats een reactie