Ouders

Ouders van kinderen met autisme

Er is veel hoop voor kinderen met autisme. Natuurlijk is autisme een ontwikkelingsstoornis, maar ze hebben het vermogen zich te ontwikkelen. En dan is het dus heel slim je kind te helpen bij die ontwikkeling. Dat heeft veel invloed op de gevolgen van die stoornis.

Ouder zijn van een kind met autisme vraagt veel van je. Het autisme is voelbaar precies in de relatie die jullie samen hebben. Jouw kind is veel minder makkelijk te bereiken en aan te sturen dan de meeste kinderen. Om een goede ouder te kunnen zijn heb je meer informatie, kennis en ondersteuning nodig. Veel meer dan andere ouders en soms ook meer dan professionals.Maar tegelijkertijd wil je ook vooral een ouder zijn en je kind een veilige, ontspannen en gelukkige plek geven. CSL kan jou helpen om zo’n ouder te zijn. Voluit van je kind genieten, terwijl je ondertussen de kennis en inzichten hebt om je kind vanuit zijn of haar mogelijkheden op te laten groeien.

Wat wij jou bieden:

Wij willen graag dat jij zelf de regie neemt en houdt. Het gaat om jouw kind, jouw gezin en jij kent je kind het beste. Het geeft je kracht als je voelt dat jij de mogelijkheid (weer) hebt om grip te houden. We snappen als geen ander dat het zwaar en moeilijk kan zijn, maar we willen jou vooral aanspreken op je kracht.

 

Je hoeft het echter niet alleen te doen. Wij kunnen jou helpen om je kind te helpen. We hebben informatie, cursussen, begeleiding en activiteiten om jou te ondersteunen.

Dit is wat je hebben te bieden:

cursussen

begeleiding

aktiviteiten

informatie

 

Wil je op de hoogte blijven ?
Schrijf je dan in voor
de Nieuwsbrief voor ouders:

 

Is CSL voor jou geschikt?

Je vraagt je misschien af of CSL iets is voor jou en voor jouw kind?
Daar is geen eenduidig antwoord op, maar we hebben wel beschreven wat CSL kan doen voor je kind en jou. Daarnaast kunnen we je de volgende overwegingen meegeven:

Voor jouw kind?
CSL is afgestemd op je kind en daarom bruikbaar voor alle kinderen. In het bijzonder kinderen die extra aandacht nodig hebben, omdat ze autisme hebben, een ontwikkelingsachterstand of om andere redenen. 

Niet alle kinderen willen spelen; dat maakt niet uit. Het gaat niet om het spelen. Het gaat om de afstemming op je kind. En veel kinderen houden van spelen. Maar je kunt ook kletsen, sporten of alleen afstemmen zonder iets anders. Misschien heb jij weer een heel ander kind, bijvoorbeeld met meervoudige problematiek. CSL kan ook dan heel ondersteunend zijn in combinatie met de andere zorg die er ook nodig is.

We gebruiken CSL ook voor de broertjes en zusjes, omdat ze door de situatie net dat extra stukje aandacht en afstemming nodig hebben.CSL, afgestemd op hen, biedt dat.

Voor jou?

CSL geeft je handvatten voor je gezin met een kind met autisme. Je kunt er van nemen wat jij er van wilt gebruiken. Om je er in te verdiepen is het handig om er over te lezen (in Houvast) en onze cursussen te volgen. De cursus Deel 1 en Deel 2 geeft je een introductie in CSL en inzicht in autisme en leert je hoe je op maat met je kind contact kunt maken door middel van bijvoorbeeld spel. Wederkerigheid is daar een belangrijk onderdeel van. De cursus Deel 3 en Deel 4 leert je om je kind te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Het leert je hoe je kind met plezier leert en zich openstelt.

CSL geeft je handvatten voor de opvoeding of begeleiding van je kind. Je kunt CSL ook intensiever in zetten, als je kind een intensieve zorgvraag heeft en je daar mee aan de slag wilt en zelf regie wilt houden. Je kunt met CSL een thuisprogramma opzetten, zodat je kind zich in de veilige thuisomgeving kan ontwikkelen.

Jij hebt de regie, dus jij bepaalt dat zelf.

Meer informatie hierover:

In het boek Houvast krijg je een goede indruk hoe CSL werkt en daar is voor iedereen wel iets uit te halen.

Je bent van harte welkom op onze Landelijke Dag, die we ieder jaar, rond oktober in Hilversum geven. Je maakt kennis met de methode en met ons.

We hebben een lijst voor ouders opgesteld met overwegingen die je kunnen helpen om te onderzoeken of CSL bij je past of niet.

Als je besluit dat CSL niet bij je past, wensen we je alle goeds met je verdere zoektocht.

Als je gelooft dat CSL wel bij je past, dan horen we graag van je!